Musiikki

Pieni selvitys liittyvistä musiikkityyleistä, sekä joitain esimerkkikappaleita. Linkit vievät youtube-videoihin, jos joku niistä lopettaa toimintansa, olisi mukava jos ilmoittaisit asiasta ylläpidolle.

Salsa

Salsaksi kutsuttu musiikki on sekoitus erilaisista perinteisistä kuubalaisista musiikkityyleistä kuten son,son montuno, guaracha, guajira ja rumba, lisättynä monista muista musiikkityyleistä poimituilla mausteilla. Salsa ei siis nimeä erityistä tyyliä tai muotoa kovin tarkkaan, vaan on enemmänkin sateenvarjo, jonka alta löytyy erilaisia variaatioita samasta teemasta. Salsa myös elää ja muuttuu koko ajan, kuten kaikki populaarimusiikki.

Rytmisesti salsa on nelijakoista musiikkia, eli jokaisessa musiikin tahdissa on neljä iskua. Rytmiikka on hyvin monipuolista ja synkopoitua. Salsamusiikin yksi suurista yhdistävistä tekijöistä on sen pohjautuminen clave-kuvioon. Clave on viiden iskun rytmikuvio, joka jakautuu musiikissa kahden tahdin ajalle. Vaikka clave-rytmiä ei musiikissa sellaisenaan kuuluisikaan, se antaa pohjan lähes kaikelle muidenkin soittimien rytmiikalle.

Bachata

Bachata on kotoisin Dominikaanisesta tasavallasta. Se on rytmisesti myös nelijakoinen, mutta rytmi on huomattavasti salsaa selkeämpi ja siten varsinkin aloittelijoille helpompaa.

Kizomba

Angolasta lähtöisin oleva kizomba on sensuelli, vahvasti parina tanssittava tanssi, jossa vieminen ja seuraaminen erityisesti korostuvat. Viimeisten vajaan kymmenen vuoden aikana kizomba on löytänyt tiensä myös salsapiireihin.

Merengue

Toinen Dominikaanisesta tasavallasta oleva musiikkityyli. Rytmiikaltaan hyvin yksinkertainen, kahteen menevä musiiki. Varsinkin perinteiselle merenguelle erittäin tyypillinen ja leimaa antava instumentti on güira, jota käytetään paljon myös bachatassa.

Reggaeton

Reggaeton on salsabileiden urbaani tulokas, vahvasti hiphop-vaikutteinen klubimusiikki.